Belysningstips till hemmet

En fin inredning bör belysas på rätt sätt, då detta kan få ens inredning att nå nya höjder. Och faran med felaktig belysning kan betyda att ett rums inredning inte alls får den effekt man eftersträvat.

belysning_435353482

Förstå belysningstyperna

Grunden till belysning börjar med att lära sig de olika belysningstyperna:

  • Allmänbelysning – lampor som sprider ljus till så stora delar av rummet som möjligt. Dagtid är detta oftast det naturliga dagsljuset.
  • Stämningsbelysning – mindre lampor, levande ljus och/eller dimmers som hjälper till att skapa stämning.
  • Funktionsbelysning – praktiskt belysning, så som en läslampa, belysningen vid badrumsspegeln eller den ovanför köksbänken.
  • Detaljbelysning – belysning som hjälper till att lyfta fram delar av rummet eller objekt man har där, som en fin tavla, en vas, en växt eller liknande.

Börja rätt

En bra belysning börjar inte, som många annars skulle ha trott, med allmänbelysningen. Det bästa stället att börja är faktiskt funktionsbelysningen då detta fyller en specifik uppgift. Med denna på plats kan man sedan bättre se vilka delar som kräver mer belysning. I rum som kök bör man fokusera extra mycket på just funktionsbelysningen dessutom.

Ha inte för få ljuskällor

Ett rum kan lätt bli dåligt upplyst för att man ha för få ljuskällor. Hur många man behöver beror naturligtvis på rummets storlek, men ett normalstort rum bör ha mellan fem och nio ljuskällor. Behovet kan även öka beroende på hur öppen planlösningen är.

Variation är positivt

Det första man kan variera är armaturer och lampskärmar. Detta hjälper till att sprida ljuset på olika sätt i rummet och det finns väldigt mycket att välja mellan. Ett annat sätt att variera är att få ljuskällorna i olika höjd. Detta skapar större variation i hur ljus och skuggor faller och kan vara ett bra sätt att skapa karaktär i rummet.