Blanda inredningsstilar – några tips

När det kommer till inredningen har vi alltid möjligheten att skapa något intressant och iögonfallande. Hur man dock åstadkommer detta finns det inget tydligt recept för. Något vi dock skulle vilja slå ett slag för är att blanda inredningsstilar. Detta kan skapa riktigt vackra kontraster, men det gäller att man tänker efter och gör väldigt medvetna val för att få det bästa möjliga resultatet.

Välja stilarna

Att välja vilka stilar man ska blanda är det första steget man behöver ta. I det stora hela kan man blanda många stilar med varandra, men för att få den där kontrasten är det ju bra att välja stilar som i grund och botten är ganska olika.

Ett väldigt enkelt sätt, som också är både populärt och effektivt är att blanda gammalt och nytt. Fler och fler satsar på objekt som hör till retro och vintage idag. Och de finns också riktigt bra butiker som förstått sig på denna efterfrågan.

Skapa rätt balans

När man talar om balans är det nog många därute som tänker sig 50/50. Det är ju så balanserat det kan bli i många avseenden. Men just för inredning har det en tendens att göra ett utrymme mer kaotiskt.

En mycket bättre fördelning ligger faktiskt kring 80/20. Där man har en dominant stil och där den andra mer fyller funktionen av att “krydda” inredningen. Se bara till att båda stilarna finns i alla delarna av rummet och den mindre stilen inte är koncentrerad bara på en plats.

För att samman föra stilarna lite mer och verkligen få dem att blandas med varandra kan det dock vara bra att titta på gemensamma faktorer som färgscheman och former. Målet är ju trots allt inte att alla objekt den mindre stilen ska stå ut från allt annat, utan att de ska blandas och skapa en helhet som är något mer än bara de individuella delarna.