Gud vad det luktar

rosa ljusEtt hem som luktar gott är minst lika viktigt som att det ser rent ut, men även fast man har städat och använt en massa såpa eller städkemikalier så luktar det fortfarande inte härligt längre än någon dag. Hur gör man då för att hålla det rent, utan att nöta sönder golven med kemikalier?

Doftpinnar är något som har hamnat på tapeten nu på senare tid. Dessa har varit väldigt vanliga i södra Europa på grund av att de inte utgör en brandrisk som vissa andra metoder. Det är egentligen inte pinnarna i sig som doftar, de är bara ett sätt att jämt fördela doften ut i rummet. Det hela fungerar så att ett antal träpinnar placeras stående i en liten flaska fylld med doftvätska. Vätskan sugs sedan upp i pinnarna och sprids därifrån ut i rummet.

Doftljus är något som enligt många är mycket mysigare, då har du både doftspridning och en liten lugnande eld. En fördel med ljusen är även att de går att stänga av! Pinnarna sprider lukt så länge det finns doftämnen kvar i dom eller flaskan, ljusen går enkelt att släcka. Det betyder att du utan problem kan byta ut dofterna från en dag till en annan, perfekt för dem av oss som har svårt att bestämma sig. Det finns en gigantisk variation av dofter och om man kollar inte på till exempel doftljusbutiken så är det svårt att inte hitta något man blir sugen på.

Rökelse har en väldigt egen doft som vissa absolut älskar. Dess historia sträcker sig långt tillbaka och den har stor användning i religiösa sammanhang inom många religioner. I Sverige är det inte lika vanligt och om den har några fördelar i jämförelse med doftljus eller doftpinnar kan diskuteras, så länge man inte specifikt gillar doften och känslan av rökelsen.