Inreda liten lägenhet

Det är bostadsbrist på många platser i Sverige och hus är inte billiga. Det är också mer ekonomiskt att skaffa en mindre lägenhet. Eller så har man inte behov av större. Vilken anledning man än har, kan det vara svårt att möblera en liten lägenhet utan att det ser stökigt och trångt ut. Vi kan ge några smarta tips som hjälp på vägen!

lägenhet

Måla väggarna ljusa. Det är ett klassiskt knep för att skapa en förstorande illusion. Väggarna behöver inte vara helt vita men välj ljusa nyanser av dina favoritfärger. Har du alkov eller vardagsrum och kök i ett kan det vara smart att måla alla öppna ytor i samma färg för att skapa ett större, sammanhängande rum.

Skaffa bra ljus som lyser upp lägenheten. Det skapar också en större rymd. Om du tycker att rummet börja se kalt och sterilt ut kan du fylla ut med lite mörkare gardiner och färgglada kuddar i soffan och på köksstolarna.

Var noggrann med möbelvalet. Det gäller att tänka efter och inte bara köpa möbler för att de passar eller är snygga. Tänk på att skapa multifunktioner i så mycket som möjligt. Köp exempelvis en soffa som man kan förvara saker i eller köp en riktigt skön bäddsoffa så slipper du ha en säng som tar plats. Vill du ändå ha en riktig säng för att sova bättre kan du köpa ganska höga ben så du kan förvara saker under sängen. Alternativt köper man en loftsäng och har skrivbordet eller en liten soffa under sängen för maximal utnyttjning av utrymmet.

Köp vikstolar till köksbordet så du kan ställa undan dem om de blir i vägen. Gillar man att bjuda över kompisar kan man köpa ett bord med inläggsskiva som kan kan dra ut och förstora när man får besök. Har du en platteve kan du köpa ett väggfäste och hänga den på väggen så du har mer förvaring under den.

Bygg uppåt! Har du böcker eller andra saker som tar plats kan du bygga hyllsystem som går upp mot taket istället för stå på golvet. Bättre med en högre hylla än en bredare och djupare som kommer att se klumpig ut i lägenheten.