Inredning på sitt företag

Det är inte bara hemmet som ska inredas och vara snyggt. Som företagare behöver man också tänka på inredning. 

Lokalens eller verksamhetens utseende är det första man ser när man kliver in. Det gäller att inredningen speglar företagets filosofi och värderingar. En sjabbig eller tråkig inredning driver bort kunderna. Det ser inte så välkomnade ut när receptionen behöver målas om eller om hallen är täckt av en gammal heltäckningsmatta.

I hemmet går man ofta på känsla och vad man gillar för stil. Som företag är det svårare att blanda in sina egna preferenser. Man måste hellre se till vad företaget erbjuder marknaden och inreda därefter.

Inredning är speciellt viktigt för företag som hotell och andra boende. Här kommer kunden för att stanna och ska vilja stanna. Hotell kan se väldigt olika ut. Det beror så klart mycket på budget men även vilken sorts hotell man är. Ett motell behöver inte ser ut som Hilton Hotels. Ett Bed & Breakfestboende ska gärna spegla omgivningen och ägarna. Det ska se ut som små gästrum i ägarens hem hellre än lyxiga sviter för kungligheter.

I dessa fall är det nästan nödvändigt att anlita professionella inredningsarkitekter som hjälper en från ruta ett. Genom att anlita inredare med kunskap om färger, tyger, trä och struktur kommer man kunna förmedla sitt företag mycket bättre till kunden.

Har man istället ett kontor kan man inreda själv, om man vill. Tänk ut vad som ska göras med ytan. Beroende på verksamhet kan man välja öppna kontor eller cellkontor. Cellkontor delar upp de anställda och kan vara hämmade om mycket av arbetet handlar om kommunikation och samarbete. Å andra sidan är det lättare att koncentrera sig om man sitter avskilt. Har man ett stort kontor med många anställda är det lättare att kontrollera ljudnivån i cellkontor.

När det gäller öppna kontor, även kallade kontorslandskap, är inredningen en mycket viktigt del av att skapa en bra arbetsmiljö, detta kommer att inkludera saker som stolar, bord, skärmar, datorer, färgval, dekoration, belysning och ventilation. I öppna kotor bör man även se till att ha separata rum där man kan ha möten eller bara gå för att ta ett telefonsamtal, för många störande element är inte bra för produktiviteten.

På cellkontor och liknande kan man vara mer spartansk med inredningsdetaljer, istället kan man uppmuntra sina anställda att göra kontoret till sitt eget, låt dem ta in saker som prydnadssaker, plantor och liknande, eftersom man normalt sett har betydligt mindre kontakt med sina kollegor om man sitter i ett enskilt kontor är det viktigt att man känner sig hemmastad på sin arbetsplats.

Därefter är det frågan om hur mycket de anställda får utsmycka sina arbetsstationer och vilka färger man ska ha. Det kan vara en god idé att hämta färger från sin egen logga och liknande. Glöm inte bort gardiner och levande växter för en hemtrevligare miljö. Växterna hjälper till att rena luften och gardinerna håller nere ljudnivån och kan dras för om det finns störelsemoment utanför.