Installera golvvärme

Golvvärme

Golvvärme är något som fler och fler börjar fundera på att installera., de vanligaste ställena där folk önskar ha golvvärme är kök och badrum.

Det finns tre olika typer av golvvärme på marknaden idag:

  • Elektrisk golvvärme
  • Vattenburen golvvärme
  • Luftburen golvvärme

Den elektriska golvvärmen fungerar genom att en elektriskt ströms leds genom ledningar som sätts in under golvet och över motstånd. Effekten av dessa motstånd avges som värme.

I vattenburen golvvärme läger man ned rör i betongplattan under golvet som sedan fungerar likt ett element där varmvatten leds genom rören och värmer på så sätt upp golvet. Fördelen över element är att denna form golvvärme är ett lågenergisystem.

Precis som i vattenburen golvvärme lägger man ned rör i betongplattan när man installerar luftburen golvvärme. Genom dessa rör leder man sedan varmluft med hjälp av ett fläktsystem.

Det är bra att veta att installera golvvärme kan i många fall kräva en del expertis, men det finns alternativ. Vilket man än väljer måste man även tänka på vilket golv man tänkt lägga golvvärme under.

När det gäller trägolv är åsikterna delade, det finns de som säger att man aldrig borde sätta golvvärme under trägolv och andra menar att detta visst går. Man måste då se till att temperaturen på ett trägolv med golvvärme aldrig överstiger 27°C. Det bästa alternativet för trägolv är praktiskt taget alltid vattenburen golvvärme. Mer om golvvärme och trägolv kan man läsa i denna artikel från dinbyggare.se.

Lägger man golvvärme under klinkergolv spelar det inte direkt stor roll vilken typ man väljer, men vad som är mycket viktigt är att man inte slår på värmen förrän 28 dagar efter installationen. Anledningen till detta är att fogen måste härdas, detta kräver fukt och tar normalt sett 28 dagar.

Ett av de bäst lämpade golven för golvvärme är stengolv, det ger en jämn värme och är också väldigt praktiska material i rum som badrum och kök.