Lantlig inredning

De senaste åren har så kallad lantlig inredning, eller shabby chic som den också kallas, blivit en av de absolut mest populära inredningsstilarna alla kategorier.

Syftet med att inreda i just den här stilen är att försöka skapa en atmosfär som andas gamla tiders lantliv och en tid när majoriteten av svenskarna bodde på landet. Är man sugen på att inreda lantligt kommer här några tips på hur man kan gå tillväga.

Vitt, vitt och mer vitt

En av grundpelare i lantlig inredning är vitt. I princip allting skall gå i vitt eller andra ljusa färger som ljusgrått eller beige, oavsett om det handlar om möbler, textilier eller andra inredningsdetaljer. Även väggar, tak och golv får gärna gå i vitt för att skapa en ljus och härlig atmosfär.

Gamla möbler

För att få till den där riktigt lantliga känslan är så klart möblerna en viktig del. Förr var det vanligt med möbler med mycket runda former, varför ett bra tips är att satsa på just sådana möbler. På loppisar eller auktioner går det ofta att hitta möbler av äldre modell. Att de är lite slitna gör absolut inget, eftersom detta är något som adderar till den där riktigt lantliga känslan. En sak man kan göra för att ge sina möbler en mer lantlig känsla är att först måla de vita och sedan slipa ner de aningen med ett tunt sandpapper eller liknande.

Mycket detaljer

För den som gillar mycket inredningsdetaljer och annat småplock är shabby chic näst intill idealiskt eftersom en viktig del är att ha mycket av allt i form av till exempel kuddar, små tavlor, porslin, vaser och små prydnadssaker. När man inreder lantligt gäller det verkligen att lägga återhållsamheten åt sidan och plocka fram i princip allt som finns i lådor och skåp som på ett eller annat sätt andas romantik och svunna tider.  

Här ser ni ett exempel på hur man kan inreda ett kök i lantlig stil.