Sätta in en kamin

När vinterkylan gör sig påmind önskar man ibland att man kunde kura ihop sig framför en eld, en kopp varm choklad i händerna, insvept i en skön filt och bara mysa. Har man någonsin känt samma sak och om man har möjligheten, kanske man kan överväga att sätta in en kamin.

111951-efficient-fireplace

Med dyra el- och oljepriser kan man känna att det vore bra med en alternativ värmekälla i hemmet. En braskamin kan fylla det behovet och de behöver inte vara så svår att installera som man annars skulle tro. På varmahembutikerna.se finns det ett bra sortiment av kaminer att köpa.

Har man mer än en våning i huset bör man installera kaminen på bottenvåningen för att kunna utnyttja värmen runt hela huset, värme stiget ju som bekant uppåt. När man köper en kamin följer det oftast med allt som behövs för installationen, vilket även bör inkludera ett eldstadsplan i plåt som har ett obrännbart isoleringsmaterial på undersidan. Hur långt från väggen kaminen ska placeras beror på vilken kamin man köper och vilket material väggen består av. Installation av en kamin måste godkännas av skorstensfejarmästaren innan man får börja elda i den.

Många kaminer idag är utrustade med en inbyggd fläkt för att bättre sprida värmen genom huset, men saknar den det kan man själv sätta in en utan större problem. För att verkligen utnyttja värmen som gott det bara går kan man installera ett kanalsystem. Detta innebär att man drar stålplåtsrör från kaminen till husets alla rum. Man ska dock inte dra kanalsystemet till våtutrymmer eller till garaget. Och om huset redan har något typ av mekaniska ventilation är det viktigt att veta att man då ständigt har ett undertryck inomhus, därför måste förvärmningsluften hämtas utifrån.