Ska du byta bostad?

Är det dags att flytta ut och byta bostad? Då kan du behöver läsa det här. 

Tänker du sälja?

Är det en bostadsrätt eller villa som du tänker sälja? Detta kommer att ta lite längre tid än att bli av med en hyresrätt. När du ska sälja är den viktigaste frågan när du ska sälja. Det finns inga klara perioder då det säljs lite hus i Sverige eller när det säljs extra mycket.

Allt beror på vilket typ av hus du har och vad köparna är ute efter. Ett hus med eget orangeri eller utomhuspool, ska man sälja under sommarmånaderna när allt står i blom och poolen ser inbjudande ut. Har du däremot en villa i skogen vid fjället, ska du sälja under vintermånaderna och locka dit människor som älskar fjällivet och vintersporter.

Anlita smart

Att flytta ett helt bohag kan vara svårt att få med i schemat. Det ska packas, rensas, städas, flyttas, packas upp och städas igen. När ska man ha tid med detta?

Det är lättare att betala för detta arbete. Men var smart: det är dyrt att få hela jobbet gjort av företag. Välj istället vissa delar av det. Du kan hyra in någon som flyttstädar bostaden innan besiktningen, men se till att de lämnar garanti på jobbet. Du kan packa lådorna själv och endast anlita en flyttfirma för att få lådorna skickade och inburna i det nya hemmet. Att packa upp är inte lika akut, det kan man göra under den nästkommande månaden om man vill.

Ha koll på lagar och rättigheter

Om du har köpt din nya bostad, borde du sätta dig in i regelverket och se vilka rättigheter du har. Hur fungerar egentligen försäkringen kring dolda fel? Och hur giltigt är ett muntligt kontrakt om det inte finns några vittnen? Sådana frågor ska du vara insatt i, för att försäkra dig om att köpet och försäljningen går smort.