Anlita mäklare?

Mäklare

De allra flesta bostadsförsäljningar sker via en fastighetsmäklare. Bostäder som säljs genom mäklare betingar oftast ett högre försäljningspris än då försäljningen sker privat.

Mäklade villaförsäljningar leder till i snitt sju procent högre försäljningspris, skriver Expressen. Samtidigt tar mäklare ofta ut höga arvoden – mellan två och fem procent av köpesumman är inte ovanligt. Bostadens geografiska läge spelar in – i glest befolkade trakter som Norrland är mäklarnas arvoden ofta högre samtidigt som deras medverkan leder till mindre vinster jämfört med andra delar av landet.

Hur hittar man en bra mäklare?

Hur ska man då veta när det är värt att anlita en mäklare när man istället ska sälja på egen hand? Det bästa sättet är att begära offerter från flera olika mäklare innan man sätter igång med försäljningsprocessen. På så vis kan man jämföra deras arvoden och själv bedöma om deras tjänster är prisvärda. Ett enkelt sätt att jämföra olika fastighetsmäklare är att kontakta en onlinetjänst som sätter bostadssäljare i kontakt med mäklare verksamma i samma område. Att göra en offertförfrågan är oftast gratis och utan krav på förbindelse. Alla mäklare som är anslutna till olika tjänster har granskats och godkänts av fastighetsmäklarinspektionen.

Ha koll på bostadsmarknaden

Innan du bestämmer dig för om du ska anlita en mäklare eller inte, så ta reda på hur bostadsmarknaden ser ut där du bor. Att sälja en liten lägenhet i Stockholm är förstås lättare än att sälja en bostad i Norrbotten. Att anlita en mäklare innebär ändå en trygghet eftersom du får hjälp och vägledning genom hela försäljningen – allt från värdering, annonsering, visning och kontraktsskrivning.