Olika typer av blomkrukor

lerkrukor

Att välja blomkruka är inte alltid lätt, speciellt då det finns så många olika sorter och designer. Men är det egentligen någon skillnad på dom förutom utseendet?

Terrakottakrukor är gjorda av järnrik lera vilket ger den klassiska röda tonen. Då de inte är glaserade blir de väldigt porösa och kan släppa igenom fukt. Detta är väldigt bra för växter som inte får stå för blött. Då krukorna är så designmässigt enkla passar de bra för växter som själv tar mycket visuellt utrymme med klara färger och vackra former.

Krukor av plast är billiga och kan tillverkas för att se ut hur som helst. Dessa har två stora fördelar. För det första är de betydligt lättare vilket kan vara hjälpsamt, speciellt om den skall vara av en större storlek. Andra fördelen är att då de inte är porösa så kan de behålla fukten i jorden längre vilket förenklar skötseln och är perfekt om man är borta ett tag.

Är det någon typ av kruka som kan vara riktiga konstverk är det krukor i keramik. Dessa kan med sina varierade former och detaljerade glaseringar vara ett perfekt komplement till de flesta växterna. Om krukorna även är glaserade på insidan har de samma fördel som plastkrukorna i och med att de kan bevara fukten på ett mycket effektivare sätt.