Att plantera ett träd

Har du utrymme på din tomt kan ett träd vara ett underbart tillskott till din trädgård, det är en sann upplevelse att odla och se ett träd växa under åren. I framtiden blir det kanske även ett klätterträd åt dina barnbarn.

325773-ball-and-burlapInnan du börjar gräva måste du noga välja en plats för trädet. Se till att du vet hur trädsorten du planterar ser ut när det blir större och vad om något kronan kanske skymmer som det växer.

När du funnit en bra plats gräver du en grop minst tre gånger så bred som rotklumpen, och minst dubbla djupet. Innan jorden ska skyfflas tillbaka, blandar du ut den med lika mycket planteringsjord som den uppgrävda.

Botten bör du fylla upp så ditt träd kommer upp i rätt höjd, trädet ska stå något upphöjt från resten av marken då jorden kommer sätta sig med tiden. Som du fyller med jord, trampa ned jorden runtom roten, fortsätt tills du fyllt upp gropen, och vattna efteråt.

Om du vill kan du lägga en markduk kring trädet och hälla ut bark över området, det är mer dekoration än något annat. Genom hela första säsongen måste du vattna trädet så att det inte rotar sig på grund av vattenbrist.