Ett hem är ganska dystert utan lampor. Men bara taklampor är ganska tråkigt också, man får ingen mysfaktor och det känns som man bor på ett kontor.
Den bästa belysningen är noggrant planerad att fungera i rummet. Det finns flera olika belysningsalternativ. En enkel lösning är att försöka fånga upp dagsljuset så mycket som möjligt. Bara något så litet som att sätta upp en spegel mitt emot ett fönster kan sprida ljuset lite närmare hörnen av rummet.
I ett vardagsrum behöver man sällan en taklampa. Man kan fokusera på att lysa upp flera punkter istället. En golvlampa vid soffan ger ljus när man vill läsa eller spela spel i soffan. I fönstret kan man hänga en fönsterlampa som kan vara tänd nästan dygnet runt för att kasta lite mer ljus. En ljuskälla bakom teven underlättar för ögonen och lyser upp väggen bakom.
Fönsterlampor och mindre ljuskällor kan vara tänd dygnet runt. Genom att skruva i lågenergilampor så finns det nästan ingen brandrisk eftersom lampan inte blir varm. Och sedan blir ju elräkningen betydligt mindre. Men lägg ut några extra kronor när du köper lamporna för att få bra kvalité som håller så länge som utlovas. Undersök också vilken typ av sockel ni behöver så ni inte köper fel.
I rum där belysning är viktig för att man ska kunna utnyttja rummet rätt, såsom kök, badrum, stora garderober och kontor behöver man starkare belysning över arbetsytorna. Men det kan vara mysigt att ha möjlighet till mildare belysning i dessa rum. Under middagen vill man släcka dimmra ned taklampan eller tända levande ljus. I badrummet vill man också kunna tända ljus eller ha lite svagare sken när man tar en avslappnande dusch eller bad.
Tänk ut vart det är lämpligt att placera ut levande ljus och vart man kan byta ut dessa till batteridrivna för att minimera brandrisken.