Gräsmattan – Vilken grässort är bäst?

gräsklippareGräs som gräs kanske många tycker, men faktum är att de olika sorterna har betydande skillnader både vad gäller utseende och egenskaper som påverkar bland annat tålighet, bevattning eller om de trivs bäst i skugga eller sol. Det är heller inte alla grässorter som över huvud taget lämpar sig för användning i gräsmattor. Om du planerar att så en ny gräsmatta så kan det vara bra att ta en titt på vår lista nedan för att få lite tips på sorter.

 

  1. Rödven: Denna sort används i stort sett aldrig som en huvudsaklig del i en gräsmatta, utan istället som ett komplement för att göra den mer tät. Anledningen till detta är främst att den är väldigt känslig för angrepp av svamp. Den är inte heller speciellt slitstark och bör ej användas på gräsmattor där lek och spel planeras.
  2. Rödsvingel – Passar utmärkt på mark som är lite torrare och används ofta på till exempel golfbanor. Detta eftersom det bildar en tät och fin matta som även tåls att trampa på. Detta är den vanligaste grässorten i Norden.
  3. Engelskt Rajgräs – Är du orolig för ogräs så är detta ett mycket bra alternativ. Det engelska rajgräset är nämligen väldigt motståndskraftigt. Det växer även väldigt fort så var beredd på att behöva klippa gräsmattan relativt ofta i jämförelse med andra grässorter. Vill du kunna leka runt på din gräsmatta så är rajgräs väldigt slitstarkt och bra.
  4. Ängsröe – Grässorternas pansarvagn heter ängsröe. Detta gräs är mycket motståndskraftigt och återhämtar sig dessutom väldigt bra från skador. Står även emot kyla bra vilket gör det till ett ypperligt val för nordliga breddgrader.

 När du väl valt din grässort/gräsblandning är det viktigt att gå rätt till väga när du sår. Konsultera därför om möjligt med en trädgårdsmästare eller annan kunnig så att din gräsmatta får optimala förutsättningar för att växa sig stark.