Ett arv är den egendom som går vidare när någon avlider. I Sverige har vi en arvsrätt, det vill säga en lag som talar om vem som ärver en individ. Arvsrätten säger bland annat att om den avlidna personen var gift, ska arvet enligt huvudregeln gå till make/maka.
Men det finns vissa undantag. Exempelvis om det finns särkullbarn med i bilden. Vid ett sådant tillfälle kan det vara lägligt att upprätta ett testamente.
Upprätta testamente i god tid
Ett testamente ska du skriva medan du fortfarande är i livet. Oavsett hur familjesituationen ser ut, kan det vara en god idé att skriva ett. Men det är viktigt att komma ihåg att en del saker går inte att testamentera bort. Exempelvis kommer bröstarvingar alltid att få ärva dig. För att det ska gå rätt till med testamentet är det bäst att ta hjälp av en jurist. Läs mer här om du vill hitta en pålitlig och kunnig familjejurist.
Testamente kan underlätta för kvarlevande
En anledning till att det är bra att upprätta ett testamente är för att det kan underlätta för de kvarlevande. Tyvärr är det vanligt att bråk om arv uppstår i familjer. Med ett testamente kan det gå att undvika.