Bygga om eller till i hemmet

Kanske har du funderat på att bygga om eller till ditt hus? Det finns en del att tänka på när man ska göra förändringar av huset. Därför är det bäst att kolla med de lokala myndigheterna att det för det första är tillåtet att bygga till eller om just ditt hus och i vilken omfattning.
Renovera

Det kan bli dyrt att åtgärda om något gått fel och du kan i värsta fall få riva ditt ny- eller tillbygge och själv stå för alla kostnader. Kolla med din kommun om vad som gäller. Allmän information kan du dock hitta på Boverkets hemsida Det kan till exempel handla om att ansöka om bygglov i god tid innan så att byggstarten inte blir försenad. Bygglov behöver du som regel för alla tillbyggnader.

Skydda grannarna från buller

Oavsett om du ska bygga om eller till är det en bra idé att skydda omgivningen från eventuellt byggdamm eller buller som kan uppstå. Det bästa sättet att bevara grannsämjan är att se till att grannarna störs så lite som möjligt av bullret. Men en byggställning med bullerskydd behöver varken du eller dina grannar oroa sig för att byggdammet smutsar ner både trädgårdar och bilar i den omedelbara närheten.

En byggställning som skyddar mot buller kan vara bra att skaffa. Den kan omsluta delar av ett bygge eller helt och hållet, från botten till toppen. Detta är idealiskt om du vill vara säker på att inte få klagomål från närmaste grannen för den höga ljudnivån som tidvis kan uppstå. Samtidigt skyddar du inte bara mot buller utan också mot insyn och eventuella nyfikna som vill ta sig en titt.