Utmaningen att välja kakel

Funderar du som många andra svenskar på att uppdatera ditt badrum eller kök? Du kanske har svängt in på byggvaruhandeln några gånger för att kolla på golv och kakel men inte riktigt kommit någon vart, här kommer en lista på vad du skall tänka på!

vackert badrum

Stil

Detta är oftast den enklare delen. Du vet säkert själv ungefär vad du gillar. Ljust och minimalistiskt eller mönstrat och färgglatt. Läs inredningstidningar och ta inspiration från andras badrum, då är det lättare att få en helhetsbild av vad du vill ha.

Praktisk funktion

Hur kaklet faktiskt fungerar i vardagen är också en viktig sak att tänka på som alldeles för lätt glöms bort. Har du till exempel barn så kan det vara extra bra att välja ett golv som är halkfritt. Att fundera lite på hur enkelt det är att hålla rent kan också vara bra innan man gör sitt val.

Plattornas storlek

Somliga teoriserar att små plattor är bättre i små badrum för att få dem att kännas större. Andra förespråkar stora ljusa skivor av samma anledning. I slutändan är det en smaksak och något som är unikt för varje badrum. Tänk noga igenom hur plattorna skall placeras och hur skarvarna kommer se ut så får du själv en uppfattning om vad som skulle fungera.

Färg

Ljusa färger är vanligare men det betyder inte att det saknas alternativ. Vad man än är ute efter så finns det något att hitta. Kolla igenom till exempel Stonefactory som har allt från vackert mönstrade till vita eller färgstarka plattor. Om rummet tillåter det kan plattorna absolut kombineras för att skapa mönster eller fondväggar.

Livslängd

Tänk på att badrummet eller köket antagligen kommer leva kvar i många år, att välja något som är för djupt inne i dagens trender kan göra att det snabbt känns omodernt. Att försöka hitta en blandning mellan tidlöshet och moderna inslag brukar vara bäst men kan vara en svår balansgång att gå. Som tur är går dagens minimalistiska stil enkel att komplettera med nya textilier och tillbehör för att uppdatera utseendet.

Anlita hantverkare

Om du själv inte kan utföra arbetet med att sätta kaklet eller kan få hjälp av en kunnig vän, har du egentligen inget val än att anlita en hantverkare. Eftersom badrum är ett våtutrymme, är det av största vikt att arbetet blir utfört på korrekt sätt. Anlitar du dessutom en professionell hantverkare har du en garanti att jobbet ska vara riktigt utfört och det är då också hantverkaren som står för ansvaret om något med kaklingen skulle gå på tok.

En kakelsättare brukar ta ut en ungefärlig summa av 450 till 700 kr i timmen och då är momsen inräknad. Vill du veta vad ditt projekt i sin helhet skulle kunna komma att kosta så är det bästa du kan göra att ta kontakt med en rekommenderad firma och senare begära en prisuppgift på detta. Glöm inte att kolla upp att företaget i fråga besitter en F-skattsedel och välj instinktivt bort tanken på att anlita svart arbetskraft, då det både är olagligt och i slutändan kan komma att stå dig dyrt, om eventuella problem skulle uppstå.