Lej bort julstädningen

shutterstock_122042809

Vi vet att det fortfarande är några månader kvar till jultiderna, men vill man att någon annan ska fixa julstädningen måste man vara ute i tid och boka. 

Att leja bort julstädningen ger dig mer tid för det roliga: klappinslagning, juldekoreringen och pysslet, ljusstöpning, dopp i grytan och sätta kryddnejlikor i apelsiner för rätt juldoft.

En julstädning borde involvera det mesta, golvet ska dammsugas och våttorkas. Alla ytor ska dammas av, tak och lister ska bli avtorkade. Allt detta tar tid och när man väl fått julkänslor, vill man inte ta på sig skurhandskarna.

Det första man ska veta om att anlita städhjälp är att de bästa har utförliga sekretessavtal. Den viktigaste information om ett företag hittar man nästan alltid på startsidan. Nästa steg är att begära en offert. I offertbegäran ska du gärna inkludera vad du vill ska städas, storleken på din bostad och vilka rum som ska städas. När du får hem deras pris- och städförslag är du inte bunden att acceptera anbudet. Om inget slutdatum står skrivet på offerten säger lag att den gäller inom skälig tid: runt en månad, ungefär. Helst ska man påpeka detta till företaget så du kan få en precis tid.

Om du accepterar anbudet kommer de antingen att behöva en hemnyckel från dig, eller så måste du vara hemma och släppa in städarna. Städtiden varierar mycket, det går inte att säga någon exakt tid på det. Det finns en del saker som städfirmor inte brukar göra: fixa tvätten, ställa tillbaka saker på sina rätta platser (de vet ju inte var du förvarar dina saker) samt plocka ur och dammtorka skåp och lådor. Detta blir man ofta tvungen att göra själv.