Belysningen är en av de viktigaste delarna i din inredning. Utan lampor blir vinterhalvåret ett enda mörker och inredningen faller platt när du inte kan tända en lampa. Tänk på att dessa råd är generella och dina egna preferenser eller förutsättningar kanske inte passar på alla förslag. Och framförallt ska du ha roligt när du inreder och testa dig fram till det som du gillar bäst!
Förnya gamla lampor
Har du äldre lampor hemma som du blivit trött på? Bra armaturer som håller länge och med tidlös design kostar en del, räkna med mellan 1500-5000 för en snygg armatur. Du kan göra fynd på second hand och loppisar om du gillar klassiska lampor men du ska alltid vara försiktig med gammal el. På äldre lampor ska du alltid byta ut kablarna till moderna, sådana eljobb får du göra själv såvida du tar reda på rätt sätt att göra det.
Du kan förnya lamporna ytterligare genom att kasta de gamla, slitna och fläckiga lampskärmarna och köpa in nya. Du kan ändra stilen på lampan eller få nytt liv i en jugendlampa som har sett bättre dagar.
Olika belysning beroende på rum
Det finns inget tråkigare än bara taklampor i alla rum. Så ser ett hem ut när det är tomt och öde. Ett levande hem har lampor utefter rummets förutsättningar. I köket behöver du funktionsbelysning där du arbetar. I vardagsrummet kan du nöja dig med stämningsbelysning om ni inte gör annat än att mysa och titta på teve. Används rummet till fler saker såsom att spela spel och underhålla gäster kan du behöva lite funktionsbelysning kring dessa delar. Detaljbelysning är bra när du har enskilda saker eller delar som du vill belysa. Denna typ av belysning är lite mildare och mer stämningsfull än det vita skenet från funktionsbelysningen.
Antal ljuskällor
Ett normalstort rum borde ha mellan 5-9 olika ljuskällor. I en öppen planlösning ska det finns ännu fler. Även mindre lampor för stämningens skull räknas in i totalen. När du installerar ljuskällor är det bra att tänka på nivåerna. Ha ljus i tak, på väggar, på golv och på bord för att få en jämn spridning av ljuskällor.